Nytt fra Veterinærforeningen
Reduksjonen i antibiotika til norske dyr fortsetter
Det viser Veterinærinstituttets årlige NORM-VET-rapport som ble overrakt til Mattilsynet 18. september. NORM-VET er det norske overvåkingsprogrammet for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler. Veterinærinstituttet utfører dette på oppdrag fra Mattilsynet.
Veterinærforeningen er svært glad for å se at bruken av antibiotika til dyr i Norge fortsetter å gå ned. Dette fordi antibiotikaresistens er en av de største truslene verden står overfor med tanke på dyre- og folkehelse.
—Takk til alle veterinærene for den gode innsatsen, og takk til Veterinærinstituttet og Mattilsynet for det gode overvåkningsarbeidet. Dette gjør meg stolt, sier president Bente Akselsen i Veterinærforeningen.
Selv om målet i den nasjonale strategien for å redusere antibiotikabruken med 10 prosent for matproduserende dyr innen 2021 for lengst er nådd, fortsetter reduksjonen.
I 2022 utgjorde salget av antibakterielle veterinærpreparater til landdyr totalt 4 623 kg som er 257 kg lavere enn i 2021 og det laveste salget rapportert (data tilgjengelig fra 1993).
Frekvensen av multiresistente bakterier er svært lav eller helt fraværende. Det viser at antibiotikapolitikken lykkes og at norske veterinærer er flinke til å følge anbefalinger om rett bruk av antibiotika.
Fra 2013 til 2022 har det vært en reduksjon i forbruket på 26 prosent for matproduserende dyr. For kjæledyr var reduksjonen på 28 prosent i perioden 2013-2022. Fra data rapportert til veterinært legemiddelregister, VetReg, for perioden 2015-2022, er det en nedgang i forskrivning av antibakterielle humanpreparater til hund og katt på 39 prosent. Det viser at de veterinære antibakterielle midlene ikke er blitt erstattet med humanpreparater. Hos oppdrettsfisk har nedgangen vært på over 99 prosent siden 1987 da forbruket var på sitt høyeste. Dette er resultat av at det satses mye på forebygging, fiskevelferd og bruk av vaksiner.
Frauke Becher. Kilde: Veterinærforeningens nettside 18. september 2023, www.vetnett.no og NORM-VET-rapporten utgitt 18. september 2023
Trenger mer forskning på dyrehelse og -velferd
I sitt innspill til stortingsmeldingen «Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032» foreslår Veterinærforeningen mer forskning på dyrehelse, dyrevelferd og smådyr, og en forenkling av søknadsprosedyrer.
Veterinærforeningen mener Forskningsrådet bør styrke forskning knyttet til beredskap, trygg mat, god dyrehelse og dyrevelferd da dette er en forutsetning for god folkehelse – én helse. I tillegg er forskning på disse områdene også avgjørende for en bærekraftig og klimanøytral matproduksjon.
Søknadsskriving er i dag svært ressurskrevende, og Veterinærforeningen foreslår å forenkle den innledende søknadsprosessen ved første siling av søknader. I tillegg er det ønskelig med mer åpenhet rundt utvelgelsesprosessen og hvilke kriterier som ligger til grunn for utvelgelse.
Veterinærforeningen mener forskning innen smådyrmedisin kan prioriteres mer. Veterinærmedisinsk smådyrmedisin kan bidra til både rekruttering til grunnleggende forskning, anvendt forskning og innovasjonsarbeid. Det kan gi resultater innen teknologi og utvikling av medisinske produkter, innen forebygging av fysisk og psykisk human helse og dyreassisterte intervensjoner, og bidra til bedre helse for kjæledyr.
Frauke Becher: Kilde: Veterinærforeningens nettside, 12. september 2023