Leder

Veterinærfaglig kompetanse er avgjørende

Steinar Tessem

Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Oppdatert kunnskap om tuberkulose hos storfe er viktig. Det er konklusjonen i artikkelen «Mykobakterier med ny aktualitet» i denne utgaven. Mykobakterier generelt og M. bovis spesielt, er bakterier det er viktig at alle veterinærer har oppdatert kunnskap om. Storfetuberkulose er, i en verden som blir stadig mindre, en viktig zoonose vi ikke skal glemme.

Å bekjempe smittsomme dyresykdommer og beskytte befolkningen mot matbåren smitte er hovedoppgaver for veterinærer. For å lykkes med dette er det viktig å ha innsikt i «de glemte, gamle tingene.» Det vil si hva som har skjedd tidligere.

Et godt eksempel på dette er det foreløpig siste tilfellet av storfetuberkulose i Norge som ble oppdaget i Suldal i Rogaland i desember 2022. Årvåkenhet og kompetanse gjorde at kjøttkontrollen oppdaget sykdommen. Det viser at kjøttkontrollen er avgjørende for overvåking av dyrehelsen.

Tilfellet fra Suldal viser at vi stadig må være på vakt mot «gamle» sykdommer. Det er ingen selvfølge at de blir oppdaget.

Bekjemping av matbåren smitte er et annet fagområde som blir stadig viktigere. Nylig har boken «Matforgiftning», 5. utgave, blitt utgitt med en rekke sentrale veterinærer som bidragsytere. Anmelder slår fast at dette er en bok som bør få stor spredning og at den hører hjemme på alle kontorer i Mattilsynet og hos enhver smittevernoverlege. Hyppig oppdatering av kunnskap på dette feltet er en viktig samfunnsoppgave. Veterinærene som bidrar her, fortjener stor ros.

Dyrevelferd for fisk, tifotkreps og nise forbundet med garnfangst og mulige konsekvenser ved mangelfull røkting av garn («spøkelsesfiske») er tema for en artikkel av to sentrale medarbeidere ved Veterinærinstituttet. Kunnskapen om hva som skjer med fisker i garnfiske er mangelfull. NOFIMA, som driver næringsrettet forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat, kartlegger nå hvordan bruk av kommersielle fiskeredskaper påvirker fiskenes fysiologi og dødelighet, og dermed fiskenes velferd og kvalitet.

Eksemplene hentet fra denne utgaven viser at veterinærfaglig kompetanse er nødvendig og en viktig del av arbeidet med å håndtere utfordringer som vil oppstå. Det gjelder enten det er snakk om tuberkulose hos storfe, matforgiftninger eller spøkelsesfiske.