Nyheter

Veterinærer i media

Priser på veterinærtjenester:

– Føler vi er med å løse et problem

Tjenesten Snute.io er ment å hjelpe folk til finne det beste alternativet for behandling hos dyreklinikkene.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Etter å ha opplevd prisforskjeller hos dyreklinikker, gikk Aleksander Ueland og to kolleger sammen om å lage en tjeneste som gir oversikt over klinikker, priser og steder, skriver Fredrikstad Blad Pluss.

Ueland og kollegene står bak tjenesten Snute.io, lansert 4. juli. Til nå er det samlet inn informasjon om prisene på standardbehandlinger som kloklipp, kastrering, konsultasjon og vaksine hos rundt 380 klinikker i hele Norge.

—Ideen til Snute er å ta for seg de litt større tingene, for det er der du sparer penger. Vi har planer om å snu litt opp-ned på det og få veterinærene til å svare på hva prisene er i stedet for at folk må ringe rundt. Det er målet vårt, sier Ueland.

For Ueland startet det med at hunden hans måtte opereres for røket korsbånd. Han fant ut at operasjonen ville koste mellom 50 000 og 60 000 kroner på stedet det ble henvist til. I kommentarfeltet så han at folk anbefalte et annet sted som gjorde det samme for halv pris.

Ueland har fått spørsmål om den nye tjenesten kan virke mot sin hensikt og føre til at rimeligere klinikker setter prisene opp. Han forstår bekymringen og svarer at de skal vise historikken, slik at det er mulig å se om prisene settes opp eller ned.

David Persson, president i Den norske veterinærforening, sier i en kommentar at alt av tjenestetilbud og innkjøp av varer har økt det siste året, og at veterinærene må sette priser ut fra kostnader for utstyr, medisiner og personell. Persson har forståelse for at dyreeiere kan reagere på priser og variasjoner. Han sier det er spesielt ved akutte tilfeller, ofte utenom ordinær arbeidstid for klinikken, at det er vanskelig å anslå endelig pris, da behandlingsforløpet er krevende å forutsi.

Ueland og hans to kolleger er tjenestedesignere, et yrke som går ut på å bygge tjenester ut fra problemer folk har. Han og kollegene har jobbet med Snute på fritiden. Alt er betalt av egen lomme. Prissammenligning og anbudsdelen i løsningen skal alltid være gratis for forbruker. Forsikringshjelp og annen funksjonalitet, kan koste penger, opplyser Aleksander Ueland til Fredrikstad Blad.

Kilde: Fredrikstad Blad Pluss, 11. august 2024

Frikjent for bruk av hjemmelaget musefelle

Høyesterett frikjente kvinne som brukte drukningsfelle mot mus.

En kvinne avlivet hundrevis av mus ved hjelp av en bøtte med vann og frostvæske. Høyesterett har besluttet at det ikke var brudd på dyrevelferdsloven.

– Kvinnen som brukte drukningsfelle mot mus, blir frifunnet, skriver Høyesterett. Det var TV 2 som meldte om frifinnelsen først.

Ved hjelp av bamsemums lokket kvinnen mus ned i en bøtte med vann og frostvæske slik at de druknet. Kvinnen la ut bilde av den hjemmelagde fellen i sosiale medier og ble anmeldt av dyrevernsorganisasjonen NOAH. Politiet mente fellen ikke var en forsvarlig avlivningsmetode av mus og ga kvinnen en bot på 6 000 kroner, som hun nektet å vedta. Boten ble opprettholdt av tingretten og lagmannsretten. Ifølge dyrevelferdsloven skal avliving av dyr skje «på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte».

– I visse situasjoner er avlivingsmetoder som innebærer stress og smerte, likevel dyrevelferdsmessig forsvarlige i lovens forstand. Det har blant annet betydning hva som er praktisk gjennomførbart, skriver Høyesterett.

Kilder: TV2, NTB og Aftenposten 27. juni 2024