Fagaktuelt

Nytt fra Helsetjenestene

Redigert av
Vibeke Tømmerberg

Vurdering av reinhet i DVP storfe

Fra 2022 er antall storfe klassifisert med hygienetrekk grad 1 og 2 økt. Vi ser også at reinhet er en av indikatorene som oftest får score 2 (bør forbedres) eller score 3 (må forbedres) i DVP storfe. Trenden viser at frekvensen av skitne dyr øker i vinterhalvåret. Årsaken til økningen er sammensatt, og antakelig en kombinasjon av krevende klimatiske forhold, varierende grovfôrkvalitet og tilgjengelighet av strø. I tillegg er det økt fokus på korrekt hygienetrekk hos slakteriene.  

Møkkete dyr er utrivelig, uhygienisk og gir større risiko redusert velferd og økt sjukdomsfrekvens hos dyra. Skitne slaktedyr gjør slakteprosessen mer krevende, som igjen øker risikoen for sjukdomsframkallende bakterier i sluttproduktet.   

Helsetjenesten for storfe oppfordrer til fortsatt tydelig fokus på reinhet i DVP-besøket. Det kan være helt naturlige og tilfeldige årsaker til at besetning eller enkeltdyr er spesielt møkkete når DVP-besøket foretas, men det er viktig at besetninger som ikke tilfredsstiller veilederens anbefalinger følges opp. Dialog med bonden for å avdekke årsaksforhold og sette inn effektive tiltak er avgjørende.

 Vi har laget en brosjyre, «Reine storfe», som kan bestilles gratis i nettbutikken hos animalia.no og som PDF. Denne kan være fin å ha liggende i praksisbilen, og dele ut til storfebønder som har utfordringer med skitne dyr. I tillegg er årsaksforhold og forslag til tiltak ved stor andel skitne dyr beskrevet i veileder for DVP-besøket. Det vil bli utarbeidet ytterligere rådgivermateriell som vil bli tilgjengelig ut på høsten. Konkrete problemstillinger kan også rettes direkte til HT storfe, så hjelper vi etter beste evne.

Nytt innhold i Modul 3 – Velferdsbesøk i saueproduksjoner

Kurset er nå oppdatert med to nye leksjoner: ”4.1 Forstå sauens atferd” og 4.2 Dyrevennlig håndtering av sau”. Innholdet er hentet fra saueprodusentenes DVP-kurs, og kan være et godt verktøy for dialog rundt vurdering av atferd og håndtering i DVP-besøket. Kapitlene er frivillige i veterinærkurset, og påvirker ikke deg som allerede har gjennomført og bestått. Vi oppfordrer likevel til å ta en titt på det nye innholdet, og håper det er nyttig læring.

Illustrasjoner: Vibeke Tømmerberg (Animalia) og Willy O. Tømmerberg (Foreningen Norske Etologer). Dette er tegninger fra de nye leksjonene i kurset.