Presidentens hjørne

Studiestart og prisdiskusjoner

David Persson

President

Den norske veterinærforening

Foto: Frauke Becher

Plutselig er sommerferien forbi for de fleste av oss, og et sikkert tegn på det er at Veterinærforeningen igjen har gleden av å ønske årets nye veterinærstudenter velkommen. Generalsekretæren og jeg hadde gleden av å møte spente studenter da de registrerte seg til studieplassen på Veterinærhøgskolen - NMBU 10. august. Generalsekretæren var også i Bodø den 14. august for å gjøre det samme der. Det er samtidig gledelig å se at nesten samtlige av de nye studentene valgte å bli medlemmer i foreningen vår! Vi gratulerer med studieplassen og ønsker våre fremtidige kollegaer lykke til på veien.

Sommeren har vært preget av en rekke medieoppslag om prising av veterinærtjenester – et tema som har en tendens til å dukke opp med jevne mellomrom. Men det er likevel tøft å stå i for de klinikkene og veterinærene som er i medienes søkelys. Veterinærforeningens standpunkt i selve saken er krystallklart – det er fri prissetting i markedet og veterinær kan, som andre tjenestetilbydere, sette den prisen de selv ønsker. Foreningen hverken kan eller vil gå inn i diskusjon om prising av forskjellige tjenester. Problemet er at slike nøkterne fakta sjelden er tilstrekkelig for å tilfredsstille medienes behov for oppsiktsvekkende vinklinger. Følgelig får vi ofte se historier som spiller på følelser, der veterinærer fremstilles som profittjagende på bekostning av kjæledyrenes eiere. Det er klikk som teller.

Det føles ofte urettferdig å bli stemplet som skurken i disse historiene, spesielt når vi bare gjør jobben vår og står på for å utføre best mulig behandling og service for kunden. Å få frem at vi ”bare gjør jobben vår” er imidlertid en vanskelig oppgave i møte med media. Derfor må vi jobbe langsiktig med folkeopplysning om veterinæryrkets virkelighet, og om de komplekse realiteter ved å drive en veterinærklinikk.

Imidlertid er det kanskje aspektet rundt sosiale medier som er til størst bekymring. Stadig flere historier sirkulerer der veterinærer henges ut, spesielt når prising blir et tema. Anne Torgersen har i sin kronikk satt søkelys på denne problematikken, og hun påpeker viktigheten av å stå samlet som kollegaer. Når man konfronteres med utsagn som ”veterinæren på den andre klinikken sa...”, er det viktig å huske at det alltid finnes flere sider ved en sak. Jeg oppfordrer derfor alle til å være kollegiale. Prøv heller å avdramatisere, enn å fyre opp under argumenter som kunden måtte ha om andre veterinærer.

Veterinærforeningen arbeider med dette temaet fortløpende. Vi svarer løpende på mediehenvendelser og dersom du blir oppringt av en journalist, kan du som medlem alltid ta kontakt for å få råd. Det er også mulig å henvise journalisten direkte til oss, så kan vi uttale oss om du selv føler du ikke ønsker å stå frem i saken.

Langsiktig jobber vi sammen med Smådyrpraktiserende veterinærers forening for få frem et mer nyansert bilde av klinisk praksis. For eksempel vise til den enorme utviklingen som har skjedd innen veterinærmedisin de siste årene, og det mulighetsrommet dyreeier har i dag når det kommer til medisinsk behandling. Samtidig er det viktig å poengtere at det er opp til dyreeierne å velge hvilket tilbud de ønsker å benytte seg av.

Uansett skal ingen trenge å føle at de står alene i denne prisdebatten. Bruk fellesskapet i foreningen og la oss støtte hverandre og snakke hverandre frem!