Minneord

Lennart Johanson

Foto: Privat

Lennart Johanson døde 14. juni, 71 år gammel. I desember 2023 ble Lennart rammet av en kraftig hjerneblødning mens han oppholdt seg i sin ferieleilighet i Bangkok. Den siste tiden var han sterkt svekket.

Lennart ble født 5. juni 1953 i Bergen, begynte på 72-kullet på NVH og ble uteksaminert våren 1978. Som veterinær hadde Lennart en allsidig og svært innholdsrik yrkeskarriere innen næringsmiddel- og mattrygghetsområdet. Etter eksamen var han ansatt som vitenskapelig assistent ved NVH, Institutt for næringsmiddelhygiene, fram til 1981. De neste tre årene hadde han kortvarige engasjementer ved næringsmiddelkontorer rundt om i landet. I 1985 var han distriktsveterinær uten fast distrikt i Oslo og deretter ett år som veterinærinspektør i Landbruksdepartementet.

I perioden 1988 til 1995 var han avdelingsveterinær ved Vest-Agder kjøtt- og næringsmiddelkontroll i Kristiansand og i 1996 begynte han som underdirektør i Statens næringsmiddeltilsyn, før han tiltrådte som avdelingsdirektør i Fiskeridepartementet. I mange år hadde Lennart permisjon fra stillingen i departementet for å jobbe internasjonalt, først seks år som nasjonal ekspert i Europakommisjonen på mattrygghets- og veterinærområdet, og deretter tre år i EFTAs overvåkingsorgan ESA. I perioder påtok Lennart seg oppdrag i FN-systemet.

Lennart hadde klare meninger og var heller ikke redd for å uttrykke hva han mente, ofte sammen med tørrvittige og megetsigende kommentarer. For eksempel da han arbeidet i Sporveien og ved NVH samtidig. Han syntes det var hårreisende at han kunne tjene mer som bussjåfør i Sporveien enn i en vitenskapelig stilling på høgskolen etter seks års utdanning.

Etter et langt yrkesliv i internasjonalt byråkrati, var han også kritisk til måten EFTAs overvåkingsorgan prioriterte sine tilsynsoppgaver etter EØS-avtalen. Dette kommer fram i en skarp kronikk i Aftenposten der han skrev at ESA hadde mye å lære av hvordan EU selv førte en mer effektiv kontroll med sine egne medlemsland. Mange år i utlandet ga Lennart en internasjonal tilhørighet. Han likte heller ikke kulda og norske vintre og oppholdt seg mye i Thailand.

Lennart var meget familiekjær som far, svigerfar og bestefar. Våre tanker går til hans datter Silje, svigersønn Morten og barnebarnet Odin.

Vi lyser fred over Lennart sitt minne.

På vegne av kull-72
Halvor Hektoen