Ny utgave av håndbok om immobilisering av dyr
Terry J. Kreeger, Jon M. Arnemo, Nigel A. Caulkett, Jordan O. Hampton, Leith C. R. Meyer
Handbook of Wildlife Chemical Immobilization
Sjette utgave. 497 sider, illustrert. Pris NOK 900 (porto og forsendelse kommer i tillegg).
ISBN-13: 979-8852889836
På nettsiden; Handbook of Wildlife Chemical Immobilization (norecopa.no) finner du bestillingsinformasjon for boken.
E-post til Jon M. Arnemo: jmarnemo@online.no
Professor Jon M. Arnemo (Høgskolen i Innlandet og Sveriges lantbruksuniversitet) og kollega Terry J. Kreeger (Wyoming Game and Fish department, USA) har denne gangen fått med seg flere forfattere; Nigel A. Caulkett (University of Calgary, Canada), Jordan O. Hampton (University of Melbourne, Murdoch University) og Leith C. R. Meyer (University of Pretoria, University of Witwatersand) når de gir ut sjette utgave av sin populære håndbok innen medikamentell immobilisering av ville dyr. Boken er etablert som et referanseverk innenfor fagfeltet medikamentell immobilisering.
Utgavene av boken har kommet på rekke og rad i årene 1996, 2002, 2007, 2012, 2018 og nå på tampen av 2023. Med denne nye utgaven av håndboken kan du derfor være sikker på at du har tilgang til oppdatert informasjon innenfor fagfeltet.
Handbook of Wildlife Chemical Immobilization 6th Edition følger som tidligere utgaver en inndeling i tre ulike deler. Den første delen (173 sider) inneholder kapitler om lovgivning, farmakologi, utstyr, monitorering, prosedyrer, akuttmedisin for dyr og akutt medisin for mennesker. Denne første delen er spesielt viktig å sette seg inn som ny innen fagfeltet, og jeg kan underskrive på at man føler seg tryggere og bedre forberedt etter å ha lest disse generelle kapitlene før man drar ut på sine første oppdrag. Ikke minst er det viktig å ha et bevisst forhold til akuttmedisin for dine medarbeidere i og med at denne aktiviteten ofte foregår utenfor allfarvei. Bokens andre del (177 sider) er en doseringsliste for immobiliserende medikamenter for over 500 dyrearter. For hver art (alfabetisk etter engelsk navn) gis vektanslag (veldig nyttig!), anbefalte og alternative medikamenter, antagonister, kommentarer og referanser. Denne delen fungerer som oppslagsverk, og det er hendig at referansene er oppgitt under hver art slik at det er lett å finne frem artikler som det kan være smart å lese før man begynner å jobbe med en ny dyreart. Bokens siste del (122 sider) inneholder nærmere 3000 henvisninger til vitenskapelig litteratur.
Som nevnt har Kreeger og Arnemo nå fått med seg flere forfattere i denne nye utgaven av håndboken, og felles for dem alle er at de er veterinærer som både har praktisk og vitenskapelig erfaring innen fagfeltet. Boken er skrevet på et lettfattelig «to the point» språk som gjør den enkel å bruke, og i tillegg har denne utgaven også en digital versjon som kan lastes opp til Kindle og som har lenker til instruksjonsvideoer. Instruksjonsvideoene er virkelig et positivt tilskudd til håndboken, og verdsettes av anmelderen. Et viktig element i boken er forfatternes villighet til å dele av sine erfaringer, både det som fungerer og det som ikke fungerer like godt. Erfaringsdeling er en viktig del av å videreutvikle metoder. I vanlig klinisk veterinærpraksis kan det også oppstå situasjoner hvor man har behov for å immobilisere ville eller eksotiske dyrearter, og da er håndboken god å ha.
Konklusjonen er derfor at Handbook of Wildlife Chemical Immobilization (6th) edition stadig er et viktig referanseverk for forskere, veterinærer og veterinærstudenter.
Marianne W. Furnes
Norsk institutt for naturforskning (NINA) Avdeling for terrestrisk økologi