Riktig bruk av antibiotika krever målrettet innsats
Redaktør i Norsk veterinærtidsskrift

Oppfordringen kommer fra en veterinær som i denne utgaven skriver om det hun opplever som ukritisk og til dels uansvarlig bruk av antibiotika i smådyrpraksis. Veterinæren fortjener ros for å si klart ifra.
Behovet for å gå sammen i en dugnad blir understreket. «Vi må tørre å stille krav, ikke bare til oss selv, men også til våre kunder», skriver innsenderen. Hun mener veterinærene må lære sine kunder at antibiotika ikke alltid er svaret, og samtidig støtte kollegaer som velger å stå imot presset om en «quick fix».
Heldigvis kommer Mattilsynets team for dyrehelsepersonell med viktig drahjelp i sitt innlegg i denne utgaven. Her blir hver enkelt veterinær bedt om å fortsette å jobbe målrettet for å motvirke negative konsekvenser av antimikrobiell resistens.
Mattilsynet skal i 2025 prioritere tilsyn med veterinærers forskrivningspraksis. Ved større og ubegrunnede avvik fra terapianbefalingene, vil Mattilsynet bruke ulike virkemidler som veiledning, advarsel eller tilbaketrekking av forskrivningsrett, avslag på søknad om lisens etter fylte 75 år og eventuelt tilbaketrekking av autorisasjon.
Selv om mye gjenstår i arbeidet mot antimikrobiell resistens, har mye positivt skjedd. Fra 2013 til 2023 har det vært en nedgang i bruken av antibakterielle veterinærpreparater på cirka 30 prosent. Det viser at dyrehelsepersonell bidrar meget godt. Norge har et svært lavt forbruk av antimikrobielle midler til produksjonsdyr, mens forbruket til familiedyr i 2023 var høyere i Norge enn i flere andre land i Europa (European sales and use of antimicobials for veterinary medicine – Annual surveillance report for 2023).
Dugnaden som forfatteren av debattinnlegget tar til orde for krever solid utdanning i bakteriologi og klinisk praksis. Det er avgjørende for riktig forskrivning.
Synet på utdanningens rolle er klar i Regjeringens Nasjonal én helse strategi mot antimikrobiell resistens 2024–2033. Her står det at en tydelig prioritering av fagområdene antibiotikabruk og antibiotikaresistens i de medisinske og veterinære læreplanene er avgjørende for å utdanne forskrivere og førstelinjepersonell innen infeksjonsmedisin med både kunnskap, ferdigheter og holdninger som kreves for å bremse og aller helst kontrollere utviklingen av antibiotikaresistens.
Veterinærmedisinen i Norge har vært restriktiv med antibiotikabruk til nå. Nå handler det om å stramme ytterligere til. Det krever felles, målrettet innsats.