Fagaktuelt

Kunnskap om bakterier og bruk av antibiotika

Antibiotikaresistens er en av vår tids store helseutfordringer, og bruk av antibiotika er kjent som den viktigste drivkraften for utvikling og spredning av slik resistens.

Henning Sørum

Professor, Veterinærhøgskolen, NMBU

Yngvild Wasteson

Professor, Veterinærhøgskolen, NMBU

Penicillin: Mange soldater under andre verdenskrig overlevde takket være denne nye behandlingen. I 1945 ble penicillin frigitt til allmuen. Kilde: National Library of Medicine, Maryland, USA https://www.nlm.nih.gov/exhibition/fromdnatobeer/exhibition-making-yellow-magic.html

Nasjonale retningslinjer og terapianbefalinger er sentrale verktøy for alt helsepersonell med forskrivningsrett for å sikre optimal bruk av antibiotika. Helsedirektoratet har nylig oppdatert retningslinjene for bruk av antibiotika i primærhelsetjenesten, der blant annet behandlingstiden for en del bakterielle infeksjoner kortes ned fra sju til fem dager (1). I dette innlegget kommenterer og utdyper vi den viktige problemstillingen som angår korrekt bruk av antibiotika.

Retningslinjer

Nasjonale retningslinjer for bruk av antibiotika utarbeidet for helsepersonell er basert på mer enn 70 års erfaring med en gruppe legemidler som i stadig større grad ansees som kritisk viktige for store deler av den moderne medisinen. Retningslinjene er en god rettesnor for generell antibiotikabruk, og de er basert på klassisk vitenskapelige forskningsresultater, men også på internasjonale og norske kliniske erfaringer. Noen ganger kan en lang antibiotikakur være medisinsk nødvendig for å få kontroll over en infeksjon, noe som på sin side kan bidra til å redusere risiko for utvikling av ervervet antibiotikaresistens hos den sykdomsfremkallende bakterien. På den helt motsatte side og i andre tilfeller kan en kort antibiotikakur være tilstrekkelig til å få kontroll med en bakterieinfeksjon, spesielt når immunapparatet fungerer godt hos pasienten. Generelt sett vil kortere antibiotikakurer redusere det totale forbruket av antibiotika og dermed også redusere risikoen for utvikling av antibiotikaresistens hos bakteriene.

Advarte tidlig

Alexander Fleming, kjent som «penicillinets far», advarte tidlig mot at stafylokokker som ble eksponert for penicillin også kunne utvikle resistens mot legemidlet. Allerede tre-fire år etter at antibiotika ble godkjent for ordinær medisinsk bruk til kontroll av bakterieinfeksjoner på 1950-tallet, kom det vitenskapelige rapporter om at ulike sykdomsfremkallende bakterier hadde utviklet resistens mot de antibiotika som nokså nylig var godkjent til medisinsk bruk. I 1959 ble de første tilfellene av såkalt ervervet antibiotikaresistens i bakterien Shigella dysenteriae etter behandling av dysenteri i Japan kjent. Mindre kjent er at det hos bakterien Aeromonas salmonicida, som gir sykdommen furunkulose hos laksefisk, oppstod ervervet resistens mot de viktige sulfonamidene hele ti år tidligere etter bruk av sulfonamider for kontroll med furunkulose i regnbueørretoppdrett i USA.

Raskt ute

I Norge var veterinærene tidlig opptatt av å hindre utvikling av antibiotikaresistens i bakterier som gir sykdom hos dyr. Denne oppmerksomheten medførte blant annet at bruk av fôrantibiotika, det vil si lave doser med antibiotika i fôret til dyr for å bedre fôrutnyttelse og øke veksthastigheten, aldri ble innført på bred front i Norge. Husdyreierne og veterinærene stod i stor grad sammen om denne holdningen. Den norske praksisen var i overensstemmelse med anbefalingene i «Swann-rapporten» (2) som ble vedtatt i Overhuset i det britiske parlamentet i 1969. Rapporten baserte seg på erfaringene om at salmonella-bakterier kunne ta livet av eldre og syke mennesker selv om de fikk antibiotika. Grunnen var at salmonella-bakteriene hadde utviklet ervervet antibiotikaresistens i storfeoppdrett der antibiotika hadde vært mye benyttet. Konklusjonen var at man i størst mulig grad skulle bruke andre antibiotika i husdyrproduksjonen enn i humanmedisinen. Anbefalingene i Swann-rapporten ble lagt til grunn for antibiotikabruken i husdyrproduksjonen i store deler av Europa, men ikke i andre deler av verden, inkludert USA.

Fag og kunnskap

Kunnskapen som ligger til grunn for best mulig bruk av antibiotika i medisinen formidles i utdanning og videreutdanning av helsepersonell innen bakteriologi og andre medisinske fag. Som undervisere i bakteriologi ved Veterinærhøgskolen tør vi påstå at veterinærer har hatt og har en sterk faglig bakgrunn for å bruke antibiotika optimalt til husdyr og kjæledyr. Utfordrende logistikk i mange praksisområder med store avstander mellom husdyrbesetninger har ledet til innovative løsninger når dyr har hatt behov for antibiotikabehandling. I mange tiår har det for eksempel vært lege artis å behandle akutt mastitt hos storfe med én intramuskulær injeksjon med et penicillinpreparat, med påfølgende behandling med intramammarier administrert av dyreeier. Studier av mastitt forårsaket av Staphylococcus aureus har ikke vist noen tilleggseffekt ved ytterligere systemisk behandling. Terapianbefalingene sier for øvrig at utrangering bør vurderes dersom det påvises penicillinresistente S. aureus som årsak til mastitt, og at antibiotikabehandling ikke anbefales ved behandling av mastitt forårsaket av Gram-negative bakterier som Escherichia coli og Klebsiella spp. Disse anbefalingene er et eksempel på hvordan god mikrobiologisk og klinisk kunnskap bidrar til lavt antibiotikaforbruk til storfe.

Grunnlaget for terapianbefalingene for antibiotikabruk er uten tvil faglig solid. Likevel er helsepersonell som har sterk bakteriologisk kunnskap og relevant klinisk erfaring viktig når antibiotikakuren skal skrives ut. Hver enkelt infeksjonspasient må vurderes individuelt av veterinær, fiskehelsepersonell, tannlege eller lege før det ordineres en antibiotikakur. Noen ganger er det nødvendig å forskrive antibiotika mer optimalt enn det terapianbefalingene sine generelle føringer gir råd om. Mange veterinærer har for eksempel praktisert en tilnærming til antibiotikabruk som har medført at sterke og friske dyr som har trengt antibiotika ofte har fått korte kurer og ikke sjelden så kort som ett døgn. De samme veterinærene har også ordinert langvarige antibiotikakurer ved bakterieinfeksjoner der de har sett at dyrene har hatt dårlig immunreaksjon på grunn av kroniske lidelser eller langvarig stress. Det er for øvrig et tankekors at noen av disse langvarige kurene kunne vært unngått om tilstrekkelige forskningsressurser hadde vært tilgjengelige for å utvikle effektive terapeutiske vaksiner mot viktige bakterier som for eksempel gir kroniske infeksjoner som hud- eller urinveisinfeksjoner hos hund og katt.

Antibiotikaresistens

En økende forekomst av antibiotikaresistens vil representere et stort tilbakeskritt for både human- og veterinærmedisin, og kostnadene innen helsesektoren vil vokse eksponentielt. Risikoen for spredning av antibiotikaresistente bakterier mellom ulike individer og mellom ulike dyrearter inkludert menneske reduseres betydelig med helsepersonell med sterk faglig kunnskap i bakteriologi, farmakologi og fysiologi i tillegg til de klinisk rettede fagområdene. Det er ikke uten grunn at den første målsettingen i Verdens helseorganisasjon sin Global Action Plan on Antimicrobial Resistance dreier seg om utdanning, opplæring og kommunikasjon, med et eget punkt om å gjøre antibiotikaresistens til en kjernekomponent i profesjonsutdanningene innenfor helse-, veterinær- og landbrukssektorene. Dette synet på utdanningens rolle finnes igjen i nasjonal politikk. Regjeringens Nasjonal Én helse strategi mot antimikrobiell resistens 2024–2033 (3) slår fast at den vil arbeide for å styrke kunnskapen om resistens, Én helse og infeksjonsforebygging- og kontroll i relevant høyere utdanning. En tydelig prioritering av fagområdene antibiotikabruk og antibiotikaresistens i de medisinske og veterinære læreplanene er avgjørende for å utdanne forskrivere og førstelinjepersonell innen infeksjonsmedisin med både kunnskap, ferdigheter og holdninger som kreves for å bremse og aller helst kontrollere utviklingen av antibiotikaresistens.

Sammendrag

Teksten tar for seg hvordan kunnskap om bakterier og riktig bruk av antibiotika er avgjørende for å bekjempe antibiotikaresistens, en av vår tids største helseutfordringer. Overforbruk og feilbruk av antibiotika er de viktigste årsakene til utvikling av resistens. Derfor er nasjonale retningslinjer og terapianbefalinger avgjørende verktøy for helsepersonell.

Hovedpunkter:

  • Kortere antibiotikakurer anbefales i mange tilfeller for å redusere totalforbruket og dermed risikoen for resistens.

  • Historisk utvikling viser at resistensegenskaper raskt ble spredt mellom bakterier kort tid etter at antibiotika ble tatt i bruk, både i human- og veterinærmedisin.

  • Veterinærmedisin i Norge har vært restriktiv med antibiotikabruk, blant annet ved å unngå fôrantibiotika, i tråd med anbefalingene fra Swann-rapporten (1969).

  • Kunnskap og utdanning i bakteriologi og klinisk praksis er avgjørende for riktig forskrivning. Veterinærer har ofte tilpasset behandlinger basert på dyrets immunstatus og sykdomsbilde.

  • Utdanning og opplæring er sentrale tiltak i både WHO og Norges strategier mot antibiotikaresistens. Det legges vekt på å innlemme dette i profesjonsutdanningene innen helse, veterinær og landbruk.

Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Teksten er bearbeidet og kvalitetssikret av redaksjonen.

Informasjon om terapianbefalinger for bruk av antibiotika

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har utarbeidet terapianbefalinger for bruk av antibiotika til flere dyrearter i samarbeid med eksterne fagmiljøer. Formålet med terapianbefalingene er å gi råd om bruk av antibakterielle midler som er effektiv, men som samtidig i minst mulig grad bidrar til resistensutvikling.

Det er utarbeidet tre gjeldende terapianbefalinger:

  • Bruk av antibakterielle midler til produksjonsdyr (2022)

  • Bruk av antibakterielle midler til hest (2019)

  • Bruk av antibakterielle midler til hund og katt (2012)

  • Terapianbefalingene ligger ute på DMP sin hjemmeside Terapianbefalinger

  • DMP har kun en koordinerende rolle i arbeidet med terapianbefalingene. De faglige vurderingene gjøres av et bredt sammensatt panel av fagpersoner fra det veterinærmedisinske fagmiljøet i Norge.

  • Terapianbefalingene er av generell karakter og er rådgivende for behandlingen av en pasientgruppe. Behandling av den enkelte pasient må tilpasses individuelt.

Teksten er utarbeidet av Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Referanser

  1. Helsedirektoratet. Antibiotika. Nasjonale faglige retningslinjer og annen informasjon om antibiotikabruk i primær- og spesialist-helsetjenesten. https://www.helsedirektoratet.no/ nyheter/tilrar-kortare-antibiotikakurar for-a-forebyggje-resistens?utm_ source=sdrn%3Avg%3Aarticle%3AbmBKKl (03.06.2025).

  2. Swann MM, Baxter KL, Field HI, Howie JW, Lucas IAM, Millar ELM et al. Report of the joint committee on the use of antibiotics in animal husbandry and veterinary medicine. London: Her Majesty’s Stationery Office, 1969.

  3. Regjeringen. Nasjonal én-helse strategi mot antimikrobiell resistens 2024–2033. https://www.regjeringen.no/no/ dokumenter/nasjonal-en-helse-strategi mot-antimikrobiell-resistens-20242033/ id3054035/ (03.06.2025).