Tillitsvalgte er bærebjelken i Veterinærforeningen
President, Den norske veterinærforening

Veterinærforeningen favner bredt – vi er en fagforening og en faglig forening, organiserer ansatte og næringsdrivende, ledere i alle sektorer, studenter og pensjonister. Alle må føle seg hjemme i foreningen, nå og i fremtiden. For å få dette til, er vi avhengige av et sterkt tillitsvalgtapparat – og her snakker vi ikke bare om én type tillitsvalgt.
Den klassiske tillitsvalgte i en fagforening – «plasstillitsvalgte» – representerer medlemmene i lønnsforhandlinger og i møte med ledelsen på arbeidsplassen. Disse utgjør ryggraden i vårt arbeid for våre medlemmer som er ansatte i offentlig og privat sektor. Men like viktig er tillitsvalgte som har verv i organisasjonen: i lokalforeningene, særforeningene og de ulike utvalgene. De har en annen rolle, men samme mål – å skape en relevant og sterk forening for oss alle.
Uansett type tillitsverv, er det møtet med tillitsvalgte som ofte avgjør om medlemmer føler at de «har en forening». Medlemsundersøkelsen fra våren 2025 viser tydelig at de som har en tillitsvalgt tilgjengelig, er mer fornøyde med Veterinærforeningen totalt sett. Men vi ser også at det er mange ulike behov og forventninger til de tillitsvalgte, og alle er ikke like fornøyde. Det viser både hvor avgjørende, men også krevende, rollen som tillitsvalgt er.
Samtidig står vi i en tid med endring. Andelen av våre medlemmer som ansatte øker, og flere har en lederrolle. Veterinærer som er ledere har egne behov og utfordringer, og vi må sikre at også de opplever foreningen som relevant og nyttig.
Alt dette henger sammen – og derfor er det naturlig at tillitsvalgtrollen og organiseringen av foreningen er et sentralt tema i prosjektet Veterinærforeningen 2030. Prosjektet ble satt i gang etter vedtak i representantskapet i 2024, og har som mål å sikre at vi er rigget for å møte fremtiden – både som fagforening og faglig fellesskap
Første fase i prosjektet handlet om å beskrive dagens situasjon og identifisere utfordringer og muligheter. Den ble nå i juni avsluttet med en workshop med representanter fra hele organisasjonen, der vi diskuterte funnene så langt og hva vi skal sette søkelys på videre. Neste fase starter til høsten, og da skal vi utvikle konkrete løsninger. Kanskje må vi tenke nytt om hvordan tillitsvalgte velges, hvordan vi organiserer oss – og hvordan vi sørger for at alle medlemmer opplever eierskap til foreningen. Samtidig er vi kjempefornøyde med at de aller fleste i medlemsundersøkelsen sier at de med stor sannsynlighet vil være medlem om fem år, og at de vil anbefale medlemskap til andre, men vi må stadig utvikle oss.
For å lykkes, trenger vi at mange bidrar – og du er invitert. Det er din forening.
Men nå er sommeren her! Det har vært et aktivt år for Veterinærforeningen, og vi vet at mange medlemmer har hatt høyt arbeidspress og stått i krevende omstillinger – enten det handler om klinikkdrift, turnus, lederansvar eller forvaltningsoppgaver. Mange av dere kombinerer også dette med tillitsverv i foreningen, og det fortjener ekstra anerkjennelse.
Derfor vil jeg avslutte med en oppriktig oppfordring til alle medlemmer: Ta en velfortjent pause i sommer. Fyll på med det som gir energi, enten det er fjell, fjord, familie – eller bare litt stillhet. For å stå støtt som veterinær, kollega, leder – og tillitsvalgt – trenger vi alle å hvile og hente oss inn.
God sommer – og tusen takk for innsatsen!