En inspirerende opplevelse

Veterinærdagene i Trondheim, arrangert 12.–14. mars, var en opplevelse som ga meg ny innsikt, verdifulle kontakter og en sterkere forståelse av veterinærens rolle i samfunnet. Arrangementet var lærerikt fra start til slutt, og som deltaker fikk jeg muligheten til å utforske både faglige og sosiale aspekter av veterinæryrket. Jeg kan med hånda på hjertet si, at jeg kommer tilbake til neste år!

Thea Hartviksen oppsummerer deltagelsen på Veterinærdagene 2025.
Foto: Privat
Som utenlandsstudent var det spesielt verdifullt for meg å få et innblikk i Norges situasjon når det gjelder sykdommer og veterinærarbeid. Å forstå hvordan det norske veterinærsystemet fungerer, samt de beredskapstiltakene som er på plass, var både lærerikt og viktig for min videre karriere.
Ved ankomst fikk vi studentene utdelt navneskilt med teksten “Ung og lovende” – en liten, men betydningsfull detalj som bidro til å skape en inkluderende atmosfære. Veterinærene og sponsorene ble tidlig oppfordret til å ta kontakt med de «Unge og lovende». Gjennom hele arrangementet møtte jeg erfarne kollegaer og engasjerte fagpersoner, noe som resulterte i mange nye kontakter, Facebookvennskap og telefonnumre delt. Jeg opplevde en varm velkomst, både fra arrangører, deltakere og sponsorer.
Sponsorene på standene var imøtekommende og delte både produkter og verdifull kunnskap. Som veterinær med fokus på produksjonsdyr fikk jeg lære mye om alt fra journalsystemer til relevante selskaper og produkter som kan være nyttige i hverdagen. Særlig betydningsfullt var møtet med representanter fra den norske veterinærforeningens lokalklubb, som inviterte meg til fremtidige arrangementer. For en som snart flytter langt unna familie og venner, betyr slike muligheter mye for å bygge nettverk og finne faglig fellesskap.
En av de mest verdifulle opplevelsene under Veterinærdagene var deltakelsen på MentorVET Masterclass. MentorVET er en digital mentorordning for nyutdannede veterinærer, hvor man får en erfaren veterinær som mentor for å støtte faglig og personlig utvikling i overgangen fra studier til yrkesliv. Jeg fikk en utrolig hyggelig mentor og har et svært godt inntrykk av ordningen. Vi som menteer fikk god kontakt og ble en sammensveiset gjeng. Alle mentorene virket som svært dyktige, åpne og hjelpsomme veterinærer. Det gir stor trygghet å vite at jeg har en mentor jeg kan ringe, dele kasus med og få veiledning av.
Spesielt nå i startsfasen, nå som jeg kastes ut i arbeidslivet. Å være stordyrveterinær kan høres ensomt ut, men i løpet av helgen har jeg fått mange nye kontakter, og det hele virker ikke like skummelt lenger. Jeg ser virkelig frem til møtene med mentoren min, samtalene og erfaringsutvekslingen som venter.
Beredskapstemaet var høyaktuelt, spesielt etter det nylige utbruddet av munn- og klovsyke i Europa. Det var mulig å delta på foredrag og diskusjoner på tvers av sektorer, noe som ga meg et bredere perspektiv på veterinærens ansvar i krisesituasjoner. Diskusjonene var engasjerende, med dyktige foredragsholdere som belyste Norges beredskap og veterinærens sentrale rolle i samfunnssikkerhet. Jeg fikk et nytt syn på veterinærens samfunnsfunksjon, og hvor viktig vår yrkesgruppe er i krisesituasjoner.
Veterinærdagene i Trondheim var ikke bare en faglig oppdatering, men også en mulighet til å bygge nettverk, utvide horisonten og reflektere over rollen vi spiller som veterinærer. Jeg reiser hjem med ny kunnskap, inspirasjon og en styrket tro på framtiden i dette spennende yrket.