Nyheter

Nytt fra Veterinærforeningen

Veterinærforeningen applauderer EU-lovforslag

EU foreslår å styrke dyrevelferden for familiedyr.

EU-parlamentet, den ene av EUs to lovgivende forsamlinger, støtter et lovforslag som vil medføre obligatorisk id-merking av hund og katt i EU. Dette er første gang EU-parlamentet fremlegger minimumsstandarder for avl, oppbevaring og håndtering av hunder og katter.

– Vi applauderer avgjørelsen til EU-parlamentet, og ser på den som et viktig steg i riktig retning for dyrevelferden for kjæledyr i Europa. Vi vil jobbe for å få tilsvarende reguleringer i Norge, sier David Persson, president i Veterinærforeningen.

Mattilsynet anbefaler at alle hunder id-merkes hos veterinær. Hunder som skal registreres i Norsk Kennel Klub eller som skal reise utenlands, må id-merkes. Dersom det nye lovforslaget fra EU vedtas, vil det bety at også Norge må innføre krav om obligatorisk merking av alle katter før de selges eller gis bort.

Lovforslaget fra EU vil bety forbud mot høy grad av innavl på familiedyr. Vedtas loven, vil det medføre forbud mot salg av hunder og katter via dyrebutikker. Dyreeiere vil bli pålagt å registrere hunder og katter som importeres uavhengig av formålet med kjøpet.

Verdien av kjøp og salg av hunder og katter i EU er anslått til 15,1 milliarder kroner årlig. Rundt 60 prosent av eierne kjøper sine hunder og katter på nettet.

Kilde: www.vetnett.no, 20. juni 2025

Øker skyssrefusjonen til veterinærer

I årets landbruksoppgjør har Staten og bondeorganisasjonene foreslått en betydelig økning i skyssrefusjonen til veterinærer ute på vakt.

Følgende endringer vil gjelde i 2026: Reise og ventetid på vakt økes fra 920 til 1 104 kroner per time. Økt ordinær sats på vakt økes fra 24,69 kroner per km til 29,63 kroner per km med egen bil. Økt sats for bruk av privat skyssbåt på vakt fra 132 til 158,40 kroner per kilometer på vakt.

– Siden det mange steder i landet er svært vanskelig å få tak i veterinærer til veterinærvakten, er det godt å se at skyssrefusjonen på vakt økes til et mer attraktivt nivå, sier Natalie Omvik, leder av forhandlingsutvalget for næringsdrivende veterinærer i Veterinærforeningen (DNV-N).

Veterinærforeningen mener det fortsatt er behov for forbedringer.

– Nå er tilskuddet om lag 50 % høyere for skyssrefusjon på vakt enn ved ordinære besøk. Vi ser samtidig at det fortsatt er behov for en økning i grunnsatsen, og dette vil vi fortsette å jobbe med fremover, sier Omvik.

Veterinærforeningen er ikke part i jordbruksforhandlingene, men har dialog med bondeorganisasjonene i forkant gjennom egne innspillsmøter.

Kilde: www.vetnett.no, 20. mai 2025